Doğa Evleri
Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?
Pencere Modelleri Özellikleri ve Cam Çeşitleri
Pencere evimize ışık girmesini sağlar ve ferahlık verir. Doğru bir pencere seçimi evinizin görünümüne şık bir hava katar. Eğer evinizin önü açık ve manzarası varsa özellikle pencere kenarında vakit geçirmek istersiniz. Pencereler evimizin en başta gelen dekorasyon ürünüdür. Sizlere bu yazımızda pencere modellerini, özelliklerini ve pencere temizliği hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Pencere modelleri ve özellikleri
Evimizde kullanacağımız pencereyi seçerken bazı önemli noktalara dikkat etmemiz gerekir. Evde gün ışığından daha fazla yararlanmak için pencerelerin konumu çok önemlidir. Seçeceğiniz pencerenin hem ısı hem de ses yalıtımı yüksek olmalıdır. Binanıza uygun bir pencere seçimi yapılmalıdır.
1. Tek Kanatlı Pencere ; Genelde çoğu evlerde kullanılan ve en klasik pencere modelidir. PVC kasadan oluşur ve çift cam kullanılması sayesinde ısı ve ses yalıtımı çok iyidir. Tek kanatlı pencerenin çift kanat ve dışa açılabilir çeşitlerde vardır. Bakımı ve temizliği kolaydır. Ateş ve darbelere karşı dayanıklıdır. İstenilen yönde açılma özelliklilerde modelleri bulunur. Renk seçenekleri vardır.
2.Giyotin Pencere ; Evlerde dar alanlar için kullanılmasının yanı sıra, büyük binalarda da tercih edilen ve aşağı yukarı açılabilen pencere çeşididir. İsterseniz vasistas ekleyebilirsiniz. Dışarıdan açılmaya karşı özel anahtarlı kilit sistemi vardır. Lamine kaplama yaptırarak, istediğiniz renk ve desen verilebilir. Dezavantajı ise dışarıdan temizliği biraz zordur.
3. Vasistas Pencere ; Tek kanatlı penceresinin yatay şekilde açılan çeşididir. Yanlara takılan makaslar sayesinde istenilen derece de açılabilir. Evlerde genel olarak banyo ve tuvalet gibi alanlarda kullanılır. Bunun dışında evlerde ve toplu mekanlarda dekoratif amaçlı kullanılır.
4. Fransız Pencere ; Tavandan yere kadar cam olan ve pencereyi açtığınızda balkona çıkma hissi uyandıran pencere modelidir. Ve genelde pencere önündü Fransız balkon denilen küçük bir çıkıntı bulundurur.
5.Sürgülü Pencere ; Günümüzde sürgülü pencere kullanımı daha çok tercih edilen modeller arasından yer alır. Genellikle salon ve balkon bulunan odalar için kullanıldığı görülmektedir. Sürgülü modellerde kanat yoktur, bunun yerine pencere sürgü sistemi ile sağa sola sürülerek açılabilmektedir. Daha geniş olduğundan ışığı daha fazla alır ve odaya daha ferah bir hava katar. İstenilen tercihi göre iki pencerenin de iki yöne açılma sistemi olabilmektedir. Bu pencerenin temizliğinin daha kolay yapılmasını sağlar.
6. Katlanır Pencere ; Katlanır pencereler aynı katlanabilir cam balkondaki sistem gibi çalışır. Genel olarak balkonlar için tercih edilse de artık evin herhangi bir odasında d kullanılmaya başlanmıştır. Odalar içerisinde tercih edilmesinin en önemli faktörü de temizliğinin kolay olmasıdır.
7. Panjurlu Pencere ; Bu pencere tipi genel olarak çok sıcak bölgelerde kullanılır. Güneş ışığını ve ısısını engeller. Genel olarak kumanda ile kullanımı olsa da manuel çeşitleri de vardır. İstediğiniz aman kapatıp açabilirsiniz. Panjurların dışardan açılma imkanı olmadığı için hırsızlık duruma kesin çözümdür. Yazın sıcak havayı kesmesi gibi, kışında soğuk havayı keser ve tasarruf yapmanıza yardımcı olacaktır. Panjur seçerken kir tutmayan seçenekleri tercih etmelisiniz.
8. Güneşlik Pencere ; Genel olarak çatı katlarında kullanımı tercih edilir. Çatı katlarında tavan da konumlandırılır. Dışa doğru açılım gerçekleşir. Doğru montaj yapıldığından yağmurun içeri girmesi söz konusu olmaz.
9. Pivot Pencere ; Pivot pencereler dönel pencere olarak da bilinir. Menşeler pencerenin ortasında bulunur. Bu nedenle pencere kendi etrafında 360 derece dönerek açılır. Ve istenilen açıda açık bırakılarak kullanılabilir. Bu özellik sayesinde pencere temizliğinde en kolay temizlenir pencere modeli olma konusunda yeri koruyor. Isı ve ses yalıtımı sanılan aksine oldukça yüksektir. Tercihe göre, ister yatay ister dikey konumlandırılabilir. Daire şeklinde modelleri de bulunur.
10. Kemerli Pencere ; Kemerli pencerelerin en belirgin özelliği, alt kısım köşeli, üst kısım ise dairesel şeklindedir. Temizlik konusunda biraz zorlanıldığı için ev hanımları tarafından pek tercih edilmemektedir.
11. Ahşap Pencere ; Ahşap pencereler, PVC pencerelere göre daha sağlıklıdır. Ahşap a daha kolay şekil verebildiği için istenilen tarz da ve modelde yaptırmak mümkündür. Ahşap pencereler de en korkulan şey, yağmur ve nemdir. Yalnız cila ve boyama işlemi düzgün bir şekilde yapıldığında yağmur ve neme PVC ler kadar dayanaklı olmaktadır. Ahşap pencerelere laminat kaplama yapılabilir.
Pencereler İçin En Sık Tercih Edilen Cam Çeşitleri.
Pencerelerin en önemli parçası kuşkusuz ki camlardır. Seçtiğimiz camlar hem pencere paneline uygun olmalı hem de ısı ve ses yalıtımı yüksek olmalı. Birçok cam çeşidi vardır. Biz en çok tercih edilen ve kullanılan cam çeşitlerine değineceğiz.
Normal (Düz) Camlar; Bu camlar çekme yöntemi ile ve en kalın 7 mm en ince 2 mm kalınlıklarda üretilir. 7 mm kalınlığın üzerinde normal cam üretiminin yapılmasının nedeni pencere panel ve kasasına çok fazla yük binmesidir. Panele veya kasaya fazla yük bindiği takdirde pencere de çökme meydana gelebilmektedir.
Çift ( Isıcam) Camlar; Evlerde tercih edilen camların arasında ilk sırada gelir. İki veya Üç düz camın arasına basınçla birlikte gaz yerleştirilerek tek cam haline getirilir. Isı ve ses yalıtımı oldukça yüksektir. Çift cam buğulanma yapmaz ve güneşten gelen zararlı ışınları önlemesinde büyük katkı sağlar.
Tabakalı Camlar ; Isı kaybını önlemek için yapılmış cam türüdür. İki veya üç camın kenar kısımlarını dış hava ile bağlantısı kesilir ve profil arasına nem alıcı maddeler yerleştirilir.
Buzlu Camlar ; Camın bir yüzeyi mat diğer yüzeyi pürüzdür. Buzlu camların bir tarafının mat oluşu cam arkasının görünmesini engeller. Mat tarafın ışığın geçirgenliğini azaltsada, pürüzsüz tarafından ışık tekrar yayılır. Buzlu camlar ev içerisinde genellikle, duşa kabin, wc ve iç kapılar gibi alanlar da kullanılır.
Empirme Camlar ; Empirme camların bir tarafının üzerine silindirle baskı yapılarak şekiller oluşturulur.
Temperlenmiş Camlar; Temperli camlar üretim sırasında çok hızı bir şekilde soğutularak yapılır. Temperli camlar çok dayanaklı ve güvenlidir. Herhangi bir kırılma durumda çok ince parçalara bölünerek tehlikeli durumları ortadan kaldırır.
Float Camlar; Erimiş camın kalay üzerinde yüzdürülerek üretilir.
Renkli Camlar; Renkli camlar genellikle binaların dışında daha şık bir görünüm ve estetik katmak amacıyla amacıyla kullanılır. Birçok renk seçeneğini bulunur. İsteğe göre işlemeli şekilde de üretim yapılır. Işığı yansıtan modelleri de mevcut. Daha dayanaklı olması için temperlenmiş camlardan üretilir.
Telli Camlar; Camın üretimi aşamasında içine tel konularak yapılır. Kırıldığı zaman parçalara ayrılmaz. Yangınlarda oluşan cam patlamalarını engeller.
Reklefte Camlar; Güneş ısı ve ışığını engeller bir yapıdadır. Dışardan içerisi görünmez.
Lamine Camlar; Lamine camlar iki veya daha fazla plakadan oluşur. PVB ile üretilen lamine camlar ısı ve basınç kullanılarak birleştirilir. Otomobillerde kullanılan camlar lamine camlardır.
Yangına Dayanaklı Camlar; Birçok katmandan oluşan ve lamine edilmiş camlardır. Yangının dışında kalan alan normal sıcaklıkta kalır, yani yangından oluşan ısıyı diğer bölgeye geçirmez. Yangın camlarında üç ayrı işaretleme vardır;
E = Aleve dayanım süresi içinde ürün bütünlüğünü korur.
W = Radyasyon kısıtlaması süresi içinde belirli radyasyonu önler.
I = İzolasyon süresi içinde oluşan ısıyı diğer tarafa aktarmaz.
Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?
Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?