İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Bunun yerine, insanlar potansiyel olarak daha iyi bir pazarlığın yapılabileceği ikinci el araba pazarına yöneliyor. 

İkinci el bir araba satın alma süreci, sıfır bir araba alma süreci ile aynı değildir. İkincisinden farklı olarak, körü körüne kullanılmış bir araba satın alıp daha sonra yolda başınızı ağrıtmamasını bekleyemezsiniz. Kullanılmış araba pazarında iyi bir anlaşma yapmak, sizin tarafınızdan çok fazla araştırma yapmayı gerektirir. İkinci el araba pazarında bulunan birçok seçenek, karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlar karşında karar verme sürecinde alıcıları zor durumlara sokabiliyor.  

Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ? 

1. Bütçe 

,İkinci el araç almaya karar verdiğinizde bütçenizi tekrar gözden geçirin. Alacağınız arabanın bütçenizi geçmemesine özen gösterin. Bu sayede fazladan harcama yapmaktan kurtulabilirsiniz. 

2. Fiyat Araştırma

İkinci el alacağınız arabanın piyasa değerini mutlaka araştırmalısınız. Araştırma yaparken de arabanın mevcut durumunu göz önünde bulundurun. Her aracın geçmişi farklı olacağı için fiyatlarda farklılık gösterecektir. Almayı düşündüğünüz araba fiyatı piyasanın alt ve üst sınırından çok fazla yada çok düşük olmamalıdır. 

3. Yaşam Tarzı

 Araba satın alırken dikkate alınması gereken bir diğer husus, yaşam tarzınızı tamamlayıp tamamlayamayacağıdır. Elbette, bir Ford Mustang GT süper güzel bir arabadır, ancak bir aile aracı olarak son derece kullanışsız olacaktır.

Benzer şekilde, kullanılmış bir Audi sedan büyük bir prestij havası verebilir, ancak yüksek bakımı bir düşünün  gerçekten bu masrafla iyi olacağınızı düşünüyor musunuz? İhtiyaçlarınızın ne olduğunu eleştirel bir şekilde değerlendirin ve faturaya en uygun araba türlerine bağlı kalın.

4. Aracın Satıcı Kim

İkinci el araba alırken dikkat etmeniz önemli bir noktada bu husustur. Arabaya geçmişte kaç kişi sahip olmuş. İkinci el arabaların ruhsat bilgilerini 5664' e mesaj atarak sorgulayabilirsiniz. Bu kısa mesaj sonucunda, arabanın ruhsat yılını, aracın kaç yıllık kaskolu oluğunu görebilirsiniz.

5. Aracın Dışının Kaportanın  İncelenmesi

Bir arabayı incelerken gün ışığının olduğu saatleri tercih edin. Yağmur veya karanlık arabanın dışında bulunan pek şeyi gizleyebilir. Arabanın dışında küçük ezikler veya çizikler bulunabilir. Gün ışığında gövde panellerinin aynı renkte olup olmadığına dikkat edin. Camda, contalarda ve plastik kaplamalarda herhangi bir püskürtme var mı bakılmalıdır. Aracın kaportasını kontrol etmek, aracın herhangi bir kaza geçirdiğini gösterecek yeniden boyama ve panel değiştirme gibi işlemlerin yapılıp yapılmadığını gösterir. 

Tüm metal gövde panellerinde pas kontrolü yapın. Pas, boyanın altında köpürerek başlar, ancak kontrol edilmezse, boyayı zorlayabilir ve sonunda paslanabilir, bu yüzden düzeltmeye değer. İşlenmemiş taş parçaları ve çizikler paslanmayı tetikleyebilir.

 Arabanın altını, dışını ve içini her yerini incelenmesi gerekir. 

6. Kaporta Ekspertiz İncelemesi

Almaya karar verdiğinizi aracı mutlaka bir ekspertize götürerek incelenmesini sağlayın. 

7. Motorun Kontrol Edilmesi

Motor, arabanın kalbidir. Aşınmaya ve yıpranmaya dayansa da, bileşenlerin sayısı ve çalıştıkları sıkı toleranslar, bakımın çok önemli olduğu anlamına gelir. 

8.Sızıntı Var mı?

Sızıntılar araçlarda en kolay tespit edilen durumlardan biridir. Arabanın altındaki yerde yağ veya çok fazla çamur varsa, yağ sızıntısı var veya daha önce sızıntı yaşanmış demektir. Motorun altında bulunan fazladan çamur, motorun yağlı alt tarafına yapışan yol kirinden kaynaklanır.

Kaputu açın ve diğer sızıntılar için motorun her tarafını kontrol edin. Yağ sızıntıları genellikle kahverengidir veya motor yağı eskiyse siyahtır, ancak sızmaya eğilimli başka sıvılar da vardır. Soğutma sıvısı genellikle yeşil, pembe veya sarı iken şanzıman ve hidrolik direksiyon sıvısı kırmızımsı kahverengidir. Şanzıman sıvısı oldukça kalın, hidrolik direksiyon sıvısı ise daha incedir.

9. Yağ Kontrolü

İkinci el araba alınırken, motor yağı bakımı ihmal edilmemelidir. Yağ seviyesi, yağın rengi ve kıvamı kontrol edilmelidir. Ayrıca konektör de herhangi bir kir veya pislik olup olmadığına da bakmak gerekir. Çünkü bunlar aracın bakımı yapılıp yapılmadığının bir göstergesi olabilir. 

10. Conta Kontrolü

Kafa contası, motorun alt ve üst parçaları (motor bloğu ve silindir kapağı olarak da adlandırılır) arasında oturan ve soğutma sıvısının veya motor yağının motorun silindirlerine girmesini önleyen ince bir parçadır. Şişmiş bir kafa contası, sızdırmaya başlayan bir contadır. Bu, dumanlı bir egzozdan, güç kaybından veya motor sesinin bozulmasından tam motor arızasına kadar çeşitli sorunlara neden olabilir, bu nedenle kontrol edilmesi önemlidir.

Motorun soğuduğunu kontrol edin ve motorun üst kısmındaki yağ kapağını çıkarın. Mayonez kıvamında beyaz veya açık kahverengi çamur görürseniz, muhtemelen şişmiş bir kapak contasının sonucunu görüyorsunuzdur. Bu noktada, sorunun başka ne tür hasarlara yol açtığını bilmek zor olduğundan, muhtemelen anlaşmadan uzaklaşmaya değer.

11. Egzoz Kontrolü

Arabanın motorunu çalıştırın ve egzoz dan çıkan dumanı gözlemleyin. Egzozdan bir miktar duman çıkması normaldir, fakat uzun bir süre duman çıkarsa bir sorun olduğu anlamına gelir.

Egzoz dan çıkan maviye yakın duman motorun yağ yaktığının işaretidir. Siyah çıkan duman ise fazla yakıt tüketimini gösterir.  Bu sorunlarda ciddi bir masraf çıkarabilir.

12.Şanzıman ve debriyaj kontrolleri, gördüklerinizden daha az ve hissedebilecekleriniz hakkında daha fazladır. 

Düz ve otomatik vites kutuları mevcuttur, ancak farklı davranabilen farklı tipte otomatik vites kutuları vardır. Otomobilin şanzımanı ne olursa olsun, tüm viteslere yumuşak ve sessiz bir şekilde geçmelidir. Olmazsa bir problem var demektir.

Manuel bir arabada, debriyajın ısırma noktası - debriyaj pedalını bırakırken aracın hareket etmeye başladığını hissettiğiniz nokta - pedalın hareketinin ortası civarında olmalıdır. Ayağınızı yere kadar itmeniz gerekiyorsa, debriyaja dikkat etmeniz gerekecektir. Bir ayarlama veya pahalı bir değiştirme kadar basit olabilir.

Vitesleri kolayca değiştirebilmelisiniz. Direnç veya taşlama sesleri de bir soruna işaret eder.

Hangi tip otomatik şanzımanı test ediyor olursanız olun, tüm vitesleri kullandığınızdan emin olun, 'kickdown'un çalıştığından emin olun - gaz pedalına zemine bastığınızda vitesleri küçülten işlev. Araçta, direksiyon simidine takılı vites değiştirme kanatçıkları veya vites kolu üzerinde manuel çalıştırma ile çalıştırılan bir manuel modu varsa, doğru şekilde çalıştığından emin olmak için bunu deneyin.

Bazı otomobillerde vites değiştirme hareketini taklit eden bir "vites değiştirme" işlevi olsa da, CVT vites kutularının aslında vites değiştirmediğini hatırlamakta fayda var.

13. Tekerlek Kontrolü

İkinci el araçlarda iyi bir lastik bulunması önemlidir. Lastiklerde kesik, yarık veya hasar var mı kontrol edin. Eğer lastikler erimiş ise bunu aracın maliyetinden düşün. Çünkü yeni bir lastik almak oldukça maliyetlidir. Araçta stepne olup olmadığını kontrol edin. 

14. Aracın İç Durumu

Bir aracın iç durumu, aracın kilometresinin doğru olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Saatte 20.000 mil olan bir arabanın iç kısmı neredeyse yeni gibi olmalıdır - özellikle direksiyon simidi, koltuk tabanları ve yan destekler gibi yorgun ve yıpranmışsa, satıcı bir şeyler saklıyor olabilir.  Aracın döşemesinde yırtık, delik  veya yanık var mı ? Tavan kaplamasının durumu nasıl ? Işıklandırma, klima, camlar, radyo ve merkezi kilit sistemleri çalışıyor mu? 

15. Kilometre ve uyarı lambaları

Arabayı çalıştırdığınızda panelde herhangi bir uyarı ışığının yanıp yanmadığına bakın. Aracın kilometresini kontrol edin. 

16. Hasar Kayıt Bilgisi

Aracın herhangi bir hasar kaydının olup olmadığına bakın. Bu işlemi Arabanın şasi numarasını veya plaka numarasını yazıp 5664 mesaj olarak göndererek öğrenebilirsiniz.

17. Arabanın Kayıtlarına Bakmak

İkinci el aracın herhangi bir MTV ve TPC borcu, vergi borcu veya araç üzerine haciz var mı bakılmalıdır.

Aracın motor ile ilgili kontrollerini bilirkişiler tarafından kontrol edilmesi daha sağlıklı olacaktır. 

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.