Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isıcamın tasarım prensibi ısı transferini azaltmak ve estetik olarak yalıtım amacına hizmet etmektedir. İç ortam sıcaklığının düzenlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur. Isı ve ses kirliliğine karşı bir bariyer görevi görür. Ses geçirmezliği sayesinde inzivaya en çok ihtiyaç duyulan yerleşim yerleri için ideal kılar. 

Çoklu cam katmanları da tasarım öğesinin gücünü artırır ve onu daha dayanıklı ve güçlü kılar. Artan mukavemet, bu tür camların normalde ticari ve endüstriyel kullanım için tercih edilmesinin ana nedenlerinden biridir. Günümüz camından üretilen ısıcam üniteleri, çeşitli kalınlıklarda mevcuttur ve lamine veya temperli cam ile yapılabilir.

Isıcam bileşenlerinin düzeni, camı güçlü, esnek kılar, Isı ve ses yalıtımını artırır. Camın ses ve ısı yalıtım özelliği büyük ölçüde iki cam ve boşluk doldurucu malzeme arasındaki boşluğun genişliğine bağlıdır. Düzgün şekilde montelenmiş cam ünitesi, düzgün şekilde montelenmemiş bir ısıcam dan çok daha etkili bir şekilde çalışır. Bu nedenle ısıcam da montaj işlemi de oldukça önemlidir.

Isıcam Bileşenleri

Kurutucu: Kurutucunun amacı, cam katmanları arasında bulunan nemi uzaklaştırmaktır. Nemin oluşması sonucu camın yüzeyi buğulanır ve yarı saydamlığın kaybolmasına neden olur. Silika ve zeolitler, yalıtımlı ve ısıcamlarda en yaygın kullanılan kurutuculardır.

Ara Parça: Isıcam ünitesinde iki cam arasındaki boşluğun genişliğini belirler. iki cam tabakası arasında sabit bir boşluk sağlamaktır ve genellikle alüminyum veya termoplastik malzemeden oluşur. Kurutucu, havadan nem girişini engellemede kritik bir rol oynayan ara parçalar arasında bulunur.

Boşluk: İki cam bölmesinin hava veya gazla doldurulmuş boşlukla ayrılması, ısıcama yalıtım özelliklerini verir. Boşlukta doldurulan gazın havadan nem ve nem girişini kısıtlayan yalıtımlı bir cam olduğundan emin olmak önemlidir. Çift camlı camların boşluklarında en yaygın olarak kullanılan hava, ancak argon gibi soy gazlar boşluk doldurucu olarak daha verimli işlev görür.

Mastikler: Mastikler bir nevi sızdırmazlık malzemeleridir. Yatılmış havanın boşluktan kaçmamasını sağlamak olan ısıcamın önemli bir bileşenidir. Uygun olmayan mastikler, camın yalıtım özelliklerinin kaybolmasına ve camın etkisiz ve zayıf olmasına neden olur. Bütil dolgu macunu yaygın olarak kullanılan çift cam dolgu macunu olup, gazın kaçmasını kısıtlar ve ayrıca atmosferik hava, nem ve nem girişini engeller. Dolgu macununun amacı, camı ve ara parçaları hava geçirmez hale getirmektir. Butil dolgu macununa ek olarak, genel ünitenin yapısal bütünlüğünü geliştirmek için ikincil bir dolgu macunu da kullanılır. Polisülfid ve silikon en yaygın olarak kullanılan ikincil dolgu macunlarıdır.

Isıcam Çeşitleri

Argon Dolgulu Yalıtımlı Cam: .Argon gazı, cam katmanları veya panelleri arasındaki boşluğu doldurmak için yalıtkan cam ünitelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ucuz, renksiz, kokusuz ve toksik olmayan bir argon gazı, yalıtımlı camın performansının artmasına büyük ölçüde katkıda bulunur. Argon gibi soy gazlar genellikle hava yerine tercih edilir, çünkü boşluktaki havanın varlığı, yüksek nem yüzdesi nedeniyle sıklıkla camı buğulandırır. Hava ayrıca soy gaz benzerlerine göre daha az yalıtım özelliğine sahiptir. Argon dolgulu yalıtımlı cam , U-Değerini ve ses yalıtımını önemli ölçüde iyileştirir . Ayrıca ısı transferinin en aza indirilmesine yardımcı olurlar ve Low-E kaplamalarla tıkanıklıkta kullanılabilirler. Bunun yanı sıra, argon gazı pencere çerçevelerini aşındırmaz ve ayrıca çevreyi toksisite ile kirletmez.

Low-E Yalıtım Camı Ünitesi: Düşük emisyonlu cam olarak da bilinir, U-Faktörünü azaltmak ve ısı transferini düzenlemek için tasarlanmıştır. Emisivite kaplaması, aynı zamanda cam yüzeyine yeşilimsi bir renk veren mikroskobik olarak ince metal oksit tabakalarının uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Ek metal kaplama, ısı transferini en aza indirir ve onu daha etkili bir yalıtım ünitesi yapar. Hem Low-E kaplama hem de boşluk veya gazla doldurulmuş boşluk kombinasyonu, ısı yalıtımının artmasıyla sonuçlanır. Bu kaplamalar enerji kaybını %50'ye kadar azaltabilir ve enerji tasarrufu fikrini destekler. Özel Low-E kaplamalar , iç mekanı aydınlatmak için belirli ışık türlerinin geçişine izin verecek şekilde tasarlanmıştır.

Çift Mühürlü Silikon Yalıtımlı Cam Ünitesi: Çift conta-silikon yalıtımlı cam üniteleri, uzun ömür ve dayanıklılık açısından öne çıkan modernize çift camlardır. Silikon conta veya yaygın olarak bilinen adıyla PIB, atmosferik neme karşı en etkili barikatı oluşturur ve camın yalıtım özelliklerinin korunmasına yardımcı olur. Silikon dolgu macunları inanılmaz derecede esnektir, bu da onları ticari ve endüstriyel cam kullanımı için dayanıklı ve yeterli kılar. Yalıtımlı cam, inanılmaz tasarım çok yönlülüğü ve esnekliği nedeniyle PIB veya silikon conta yalıtımlı cam olarak üretilebilir. Düşük nem penetrasyon oranları, camın yarı saydamlığından ödün vermeden yalıtım özelliğinin korunmasına yardımcı olur. Daha düşük nem, daha az cam değişikliğinin buğulanması ve bulanıklaşması anlamına gelir.

Isıcamın Artıları

  • Isıcam, iç mekan sıcaklığını düzenler ve enerji tasarrufuna yardımcı olur. 
  • Isıcam sağlam ve darbelere karşı dayanaklıdır. 
  • İki cam levha arasında hava boşluğu veya gazla dolu boşluk bulunması daha iyi ses yalıtımı sağlar.
  • Sıcaklık düzenleyici özelliği, günümüzün yalıtımlı camının en büyük avantajlarından biridir. Sıcaklık düzenlemesi, rahat ve konforlu bir iç mekan ortamı geliştirmeye yardımcı olur. Güneşin ısısını bloke etmek, yazın sıcak günlerinde iç mekanı keyifli hale getirir. Benzer şekilde, bu cam aynı zamanda ısı çıkışını kısıtlayarak kışın iç mekanın rahat ve konforlu olmasına yardımcı olur.
  • Karbon ayak izini azaltmak çevreye fayda sağlar ve çevre dostu bir çevrenin geliştirilmesine yardımcı olur. Elektronik cihazların daha az kullanılması, genel karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunur. Çift cam, hem yaz hem de kış aylarında iç mekanın sıcaklığını düzenler ve klima ve ısıtıcı kullanımının en aza indirilmesini sağlar. Isı yalıtımı, bu tür cihazların yükünü hafifletir ve aşırı güç ve enerji kullanımı olmadan istenen rahat sıcaklığın elde edilmesini kolaylaştırır.
  • Camın dayanıklılığı ve sağlamlığı, onları sık sık değiştirme sorunlarını çözmek isteyen ev sahiplerinin tercihi haline getirir. Sıradan cam, ev sahipleri ve ticari mağaza sahipleri tarafından istenen yüksek dayanıklılık standartlarını her zaman koruyamadı. Gazla doldurulmuş bir boşlukla ayrılan çoklu cam katmanları, onları daha dayanıklı ve zaman testlerine dayanabilir hale getirir.

Isıcam Eksileri

  • Cam paneller arasında nem bulunması camı buğulandırır ve yarı saydamlığın kaybolmasına neden olur. Camın şeffaflığı, onu benzersiz ve estetik açıdan üstün kılan önde gelen estetik özelliğidir. Nem ve rutubet nedeniyle şeffaflığın kaybolması, ısıcam ünitelerinin en büyük dezavantajlarından biridir. Ancak bu, nem ve nemli hava girişini kısıtlayan kaliteli bir dolgu macunu kullanılarak kolayca çözülebilir ve önlenebilir.
  • Normal ve klasik camlara göre daha pahalıdır. 

Isıcamın Özellikleri 

  • Çift cam, cam paneller arasında gazla doldurulmuş bir boşluk bulunması nedeniyle daha iyi ısı yalıtım özelliklerine sahiptir.
  • Yaz mevsiminde IGU, ısı enerjisinin girişini engelleyerek iç mekanın serin kalmasına yardımcı olur.
  • Kış mevsiminde, IGU, iç mekan ısısının çıkışını kısıtlar ve rahat ve konforlu bir iç ortam geliştirmeye yardımcı olur.
  • Yalıtımlı cam, yüksek ses yalıtım özelliklerine sahiptir ve izolasyon ihtiyacının en fazla olduğu kalabalık alanlar için idealdir.
  • Yalıtım camı ünitesinin yüzeyi, camın buğulanmasına neden olan aşırı yoğuşmayı önler.
  • Güçlendirilmiştirler ve rüzgar ve kar yüklerine dayanabilirler. Bu nedenle genellikle çatı çatılarında, çatı pencerelerinde ve dış cephe pencerelerinde cam tercih edilir.
  • İnanılmaz derecede çok yönlü ve esnektirler. Isıcam ünitesi kullanıcının ihtiyaçlarına göre modifiye edilebilir. Camın mukavemeti arttırılabilir, yalıtım özellikleri arttırılabilir ve estetik çekicilik de geliştirilebilir.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.