Klima Çeşitleri Özellikleri ve Temizliği

Günümüzde klimalar sıcakta ve soğukta imdadımıza koşan araçla haline gelmiştir. Ülkemizin büyük bir bölümü yaz aylarında çok sıcak olmaktadır.

Günümüzde klimalar sıcakta ve soğukta imdadımıza koşan araçla haline gelmiştir. Ülkemizin büyük bir bölümü yaz aylarında çok sıcak olmaktadır. Ve bazı bölgeler de kışında doğalgaz yerine klima kullanılmaktadır. Sizde klima almayı düşünüyorsanız ve ne tip ve hangi özellikte klima alacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız bu yazımızı okuyarak klima hakkındaki tüm bilgilere sahip olabilirsiniz.

Klima Çeşitleri ve Özellikleri

 Öncelikle klima çeşitlerini ve özelliklerini İnceleyelim.

1.Split Klima ; Bu klimalar dış ve iç olarak  en az iki üniteden oluşur. Klima seçiminde en fazla tercih edilen klima tipidir. Split klimalarda İnverter türlerini kullanmanız enerjinden ve faturalardan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Split klimalarda, ses seviyesine, ısıtma kapasitesine, soğutma kapasitesine ve enerji verimlilik oranına dikkat etmek gerekir. 

Split klimalarda da, mono split, multi split, salon tipi split ve yer tavan split klima olarak 4 farklı seçenek vardır.

-Mono Split Klima:  Bir dış ünite ve bir dış ünite den oluşan klimalardır. Genel olarak evlerde kullanılan klimalar mono split kimalardır. 

-Multi Split Klima: Multi Split klimalarda bir adet dış ünite ve birden fazla iç ünite bulunur. Dış ünite konulacak alanda tek ünite kullanmak alandan tasarruf sağlar.

-Salon Tipi Split Klima: Salon tipi klimalar, ayakta duran ve 40 metrekare üzeri alanlarda kullanılan klimalardır. 

-Yer ve Tavan Split Klima: Zemine ve tavana yerleştirilen klima tipidir. Genelde cam bulunmayan büyük ve geniş alanlar için kullanılır. 

Split Klimanın avantajları; Dış ünite ortam dışında konumlandırıldığı için oda içerisinde ses kirliliği oluşturmaz.

Dış ve iç ünite olarak 2 ye ayrıldığı ve ayrı yerlerde konumlandırıldığı için, daha az yer kaplar ve görüntü bozukluğu oluşturmaz.

Diğer klimalara göre daha az enerji tüketimi yapar.

İçerisinde bulunan filtreler ortamın daha temiz olmasını sağlar. Yani anti bakteriyel özelliktedir.

2. Paket Tipi Klimalar; Bu klimalar ROOFTOP klima olarak da bilinmektedir. Paket tip klimalarda dış ve iç ünite bir aradadır. Bu tip klimalarda ek bir üniteye ihtiyaç duyulmaz.

-Düşey-Yatay Paket Klima: Bu klimalar split klimalara göre daha büyük kapasiteye sahiptir. Havayı direk alarak üfler veya kısa kanallar kullanarak daha homojen hava dağılımı sağlar.

- Çatı Tipi Paket Klima: Bu klimalar ihtiyacımız olan ısıtma, soğutma ve taze havayı tek bir klima da toplar. Açık ve dış ortamlarda kullanabilir.

3 Pencere Tipi Klima; Pencere tipi klimalar adından da anlaşıldığı gibi pencereye monte edilen klima tipidir. Tek üniteden oluşur. 

4. Portatif Klima; Mobil Klima olarak da bilinen portatif klimalar, herhangi bir dış üniteye ihtiyaç duymaz. Kolaylıkla istenilen alana taşınabilir. 

5. Kanal Tipi Klima; Hava dağılımını kanal ve menfezler yardımıyla sağlar. Kanal tipi klimaların iç ünitesi tavan arasındaki boşluğa monte edilir.

6. Kaset Tipi Klima; İç ünitesi tavan boşluğuna, dış ünitesi ise tavana monte edilir. Kaset tipi klimalar ortama eşit miktarda hava salımı verir.

Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler

-Klimanın marka ve kalitesine özen gösterin.

-Klima almadan mutlaka bir keşif yaptırın. Peki keşif nasıl yapılır; keşife gelen kişi klimanın takılacağı alanın ve dış ünitenin klima montajına uygun olup olmadığına bakar. Elektrik bağlantı ve su gideri bağlantı yerleri belirlenir. Genelde klimayı alacağınız firma bu keşifi ücretsiz bir şekilde yapar.

-Eğer yatak odası için klima düşüyorsanız sessiz olanları tercih edin.

-Evler için mutlaka inverter klima kullanın.

- Klimanın garanti süresinin uzunluğuna dikkat edin.

- Kullanılacak alan için klimanın gücü önemlidir. Klimanın BTU gücü odanın alanına ve yaşadığınız bölgeye göre olmalıdır. BTU gücünü hesaplamak için; Odanızın metrekaresini 450 ile çarpın. Örneğin; 40 metrekare bir alan için 40*450=18000 BTU dur. Btu - British Thermal Unit bir libre  suyun sıcaklığını 63° F'den  64 °F'ye çıkartmak için gerekli olan enerji miktarıdır.

-Klimanın filtrelerinin kolay bir şekilde çıkıp çıkmadığına dikkat edin.

- Klimanın üflediği hava yakın mesafeden size vurmamasına özen gösterin.

- Klima montajı yapılırken, klimanın altında herhangi bir elektrikli cihaz bulunmamasına dikkat edin.

-Duvarın klimayı taşıyacak sağlamlıkta olup olmadığı kontrol edilmeli.

-Dış üniteyi mutlaka evin dışında bir alana monte ettirin.

Klima kullanırken nelere dikkat etmek gerekir.

-Belirli aralıklarla klimanın iç ve dış ünitesinin bakımını ve gaz kontrolünü yaptırmanız gerekir. 

-Satıcı firmanın size önerdiği periyodlarda klima filtresini temizleyin.

-Klimayı 22 derece ve 24 derece arası kullanmak ideal sıcaklığı sağlayacaktır.

-Klimayı sürekli çalışmanız klimanın ömrünü kısaltacaktır. Mesela geceleri salon ve oturma odasında kullanılan klimayı kapatın.

Klima Temizliği

Yukarda belirtiğimiz gibi klimaların filtrelerinin belirli periyodikler içerisinde temizlenmesi gerekir. Bu temizlik arası mümkünse 1 hafta olmalıdır. En fazla 15 günde bir yapılmalıdır.

Klima temizliğine başlamadan elektrik şalterini indirip kapatmalısınız.

Klimanızda filtrenin nerede olduğunu kullanım kılavuzundan bakabilirsiniz. Klima kapağını açarak filtreyi uç kısımlarından tutarak yavaşça çekiniz. Çıkarılan filtreyi elektrik süpürge ile temizleyebilirsiniz. İsterseniz musluk altında su ile temizleyin. eğer filtreyi su ile temizlemişseniz mutlaka kurumasını bekleyin. Klimanın üzerini ve ızgaralarını nemli bir bezle temizleyin. Filtreyi takmadan asla klimayı çalıştırmayın.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.