Fayans Çeşitleri ve Özellikleri

Fayanslar evimizin, mutfak ve banyo gibi ıslak zeminlerde kullandığı ve vazgeçemediğini bir üründür. Hem suya karşı dayanıklılık hem de temizlik açısında da kolaylık sağlar.

Fayanslar evimizin, mutfak ve banyo gibi ıslak zeminlerde kullandığı ve vazgeçemediğini bir üründür. Hem suya karşı dayanıklılık hem de temizlik açısında da kolaylık sağlar. 

Fayans seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir ?

Öncelikle fayanslar için bütçe ayırın.

Fayans yapılacak alana ne kadar fayans gidebileceğini öğrenin. ( Her ihtimal karşı bir kaç adet fazladan alın)

Kaliteli fayans seçimi, sizi ilerde tekrar oluşabilecek fayans değişiminden kurtaracaktır. Çünkü kalitesiz fayansların kullanım ömrü daha kısadır. 

Fayans seçimini yapılacak alana göre seçmeniz gerekir. Banyo da kullanılacak fayans ile mutfak da kullanılacak fayans özellikleri farklı olduğundan, satın alırken aldığınız firmaya nerede kullanacağınızı söylemeniz gerekmektedir. 

Parlak cilalı fayanslar, çok fazla ışık yansıtır ve alana parlaklık katan ferah bir görünüm kazandırır. Parlak fayanslar kaygan olduğundan zeminde kullanılmamalıdır.

Mat fayanslar, kaymaz, yansıma yapmaz, leke ve kir göstermez.

Banyo ve mutfak zeminin de kullanılacak fayansların kaygan olmamasına dikkat edin. 

Fayanslar her zaman minimum fayans kesimi ile israfı önleyecektir. Fayans ölçülerinin büyüklüğü hem daha az derz yapılacağından hem de daha güzel bir bütünlük sağlayacağından seçenekleriniz arasında olabilir.

Fayans desen ve renklerinin uygulanacak alana uyumunu göz önünde bulundurun. Fayansların sürekli değiştirilmediğini göz önünde bulundurun.

Mutfak ve mutfak tezgah arası fayanslar için mutlaka yağ ve kir tutmayan özellikteki fayans modellerini tercih edin.

Fayans Çeşitleri

Seramik Fayans ; Seramik fayanslar genel olarak kil ile fırınlanarak yapılır. Fırınlama işleminden sonra renk ve parlaklık için sır işlemi uygulanır. 

Seramik fayanslar ekonomik ve temizlenmesi kolaydır. Fakat ufalanma ve çatlamaya daha çok eğilimdir.

Porselen Fayanslar; Porselen fayanslar, ısıya, aşınmaya ve kırılmaya dayanıklıdır. Ayrıca asit ve kimyasallara karşı etkilenme gücü yüksektir. Dayanaklı ve temizlenmesi kolay olan porselen fayanslar, ev dışında ticari ve kamu gibi yüksek yoğun alanlar içinde kullanılabilir. Antijenleri ve alerjenleri kolayca tutmaz hijyeniktir. Porselenler parlak bir yüzeye sahip olasının yanında kaygan değildir. Bu nedenle ıslak zeminlerde kullanım için uygundur.

Cam Fayans; Cam fayanslar, çok yüksek ısıda fırınlanma yapılarak üretilir. Cam fayansların üretiminde farklı teknikler ve işlenmiş hammaddeler kullanılır. Yüksek ısıda fırınlandığı için daha dayanaklıdır. Genel olarak mutfak tezgah arası gibi alanlarda kullanılır. Kolay kesilmesi sayesinde montajı diğer fayanslara göre daha basittir. Süs havuzu ve yüzme havuzu gibi alanlarda da tercih edilen tek üründür.

Fayans bulunan alan üzerine de düzeltme işlemi yapılarak cam fayans uygulanabilmektedir. Eski fayansların sökümü ve kaldırma işlemi hem zamandan hem de fiyat açısından zor olduğunu düşünürsek cam fayanslar seçilebilecek tercihler arasında yer alır.

Mermer Fayans; Mermer fayanslar, eskiden beri kullanılan ve tercih edilen döşeme malzemesidir. Çeşitli renk, tasarım ve kaplama seçenekleri bulunur. Sentetik mermerlerin yanı sıra genelde doğal mermerler daha dayanaklı ve tercihler arasında yerini koruyor. Diğer fayans türleri ne kadar dayanaklı olursa olsun, mermer fayansın yerini tutamayacaklardır. 

Mermer fayansları istediğiniz alan da kullanabilirsiniz. İster ıslak zeminde ister evinizin ve ofisinizin herhangi bir alanında. Ama Mermer fayanslar genel olarak evlerde mutfak tezgahları için tercih edilen ürünler arasında yer alır.

Traverten Fayans; Traverten doğal bir taş olmasıyla birlikte, yüzyıllardır tasarım ve mimaride yerini korumuştur. Traverten taşı, maden suyu yatakları, yeraltı nehirleri ve doğal su kaynaklarındaki kalsiyum karbonatın çözülmesi ile oluşur. Traverten fayans seçimi evinizin stil ve dekorasyonunu muhteşem bir şekilde tamamlayacaktır.

İç ve dış mekanlarda daha çok şömine ve duvar kaplamalarında kullanılır. Traverten taşı nem emici bir taş olduğu için banyo gibi alanlarda kullanılması önerilmez.

Mozaik Fayans;  Mozaik fayanslar, banyodan mutfağa, evin diğer alanlarında ve dış mekanlara  renk, desen ve dokusuyla farklılık katar. Mozaikler kullanılarak evinizde sıra dışı desenler oluşturabilirsiniz.

Zeminde mozaik kullanmak isterseniz, mutlaka darbelere ve çizilmelere dayanaklı bir mozaik kullanın. Bu konuda mozaik alacağınız firmadan bilgi alın ve garantili ürünler tercih edin. Mozaik fayanslarda birden çok renk, şekil, boyut ve stil mevcuttur.

Siz de evinizdeki bir alana fayans yaptırmayı düşünüyorsanız. Dogrufiyat üzerinden FAYANS USTA ları ile görüşebilir, bilgi alabilirsiniz.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.