Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Ev alırken herkesin öncelikleri vardır. Satın alma sürecinde sizi karmaşık bir zaman bekler. Ev alırken önceliklerinizin neler olduğunu aile fertlerinizle beraber kararlaştırıp önemli olan özellikleri not almanız sizin için kolaylık olacaktır.

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz.

Ev alırken herkesin öncelikleri vardır. Satın alma sürecinde sizi karmaşık bir zaman bekler. Ev alırken önceliklerinizin neler olduğunu aile fertlerinizle beraber kararlaştırıp önemli olan özellikleri not almanız sizin için kolaylık olacaktır.

Bu notları emlakçınız ile de paylaşmak, emlakçınızın sizin için önereceği daireleri sunmasında da yarar sağlayacaktır. 

Bu yazımızda ev alırken nelere dikkat edilmesi gerekir onlardan bahsedeceğiz. Ev alırken herkesin öncelikleri vardır. Satın alma süreci karmaşıktır ve zaman alır ve yoldan çıkmak kolaydır. Önceliklerin yazılı olması, sizin ve aileniz için önemli olan bazı özellikleri unutmadan süreç boyunca size rehberlik etmenin yararlı bir yoludur.

Evin Bulunduğu Konum

Satın alacağınız ev, en sık gittiğiniz yerlere ( mesela İş, okul, arkadaş ve aile) kolay bir şekilde ulaşım sağlayan bir konumda olmalıdır. Ev satın alma işleminde bunu kontrol etmek işe veya okula giderken uzun bir yol kat etme zahmetinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Evin konumu birçok insan için önem taşır. Bazı insanlar ana yola yakın olmayı isterken, bazı insanlar ise trafikten ve sesten uzak olmayı tercih eder. Bir park, havuz veya rekreasyon alanı varsa, bazı mal sahipleri en yakın arsayı seçer. Çıkmaz sokaklar bazıları tarafından tercih edilir ve bazıları ana bulvarda yaşamayı sever. Tercihleriniz hakkında konuşun ve emlakçınıza belirli lot yerlerinin daha yüksek bir satın alma fiyatı getirip getirmediğini sorun.

Evin Manzarası

Çoğumuz manzaralı bir ev hayali kurarız. Ve istediğimiz gibi bir ev bulup satın alırız. Fakat ilerleyen zamanlarda evinizin manzarasını başka bir inşaat kapatabilmektedir. Bu nedenle evi satın alırken önünün kapanıp kapanmayacağını göz önünde bulundurun.

Evin Büyüklüğü

Size en uygun metrekareyi seçin. Aile fertlerinin sayısı buna en önemli etkendir. Birden fazla çocuğunuz varsa, yatak odalarını birlikte mi yoksa ayrı odalar şeklinde mi kullanacaklar buna karar verin. Eğer çok misafir seven bir aile iseniz mutlaka fazladan bir misafirinizin yatması ve rahat etmesi için bir oda daha gerekecektir. Odaların sayısı ve büyüklüğünün size yeterli geleceğinden emin olun.

Banyo Sayısı

Kaç adet banyo tercih edeceğinize önceden karar verin. Eski evlerde yalnız bir banyo olabilir ve alıcılar genellikle başka bir banyo eklemenin yollarını arar. Sadece bir banyo varsa, tadilat mümkün değilse, bu düzenlemeyle yaşayabileceğinizden emin olun. Daha yeni evlerde genellikle iki veya daha fazla banyo bulunur, ancak bazı banyolarda küvet veya duş bulunmayabilir. Bir banyonun boyutu ve stili de önemlidir. Küvet mi, duş mu yoksa ikisini birden mi istiyorsunuz? Jakuzi küvetleri dinlenmek için popülerdir ve bazı insanlar kolay erişim için duş kabinini tercih eder. Engelli erişimine uygun bir banyoya ihtiyacınız varsa, bunu veya yeniden şekillendirilebilecek oldukça büyük bir banyoyu arayabilirsiniz. Banyoları kullanacak kişileri (misafirler dahil) düşünün ve aileniz için en uygun banyonun boyutu ve tarzı hakkında daha net bir fikir edineceksiniz.

Mutfak Düzeni

Mutfak gerçekten evin kalbi gibi görünür. Çok sayıda depolama alanı ve yeterli bir tezgah alanına sahip bir mutfağa sahip olduğundan emin olun.

Ev İçerisinde Bulunan Elektronik Aletler

Artık çoğu evlerde bazı elektronik eşyalar mevcuttur. Mesela ankastre set, buzdolabı, çamaşır makinesi vb. Bu cihazların değiştirilmesi masraflı bir yoldur. Her birinin yaşı, kullanım durumu önemlidir. Bu eşyalar da sorun varsa veya değiştirmek istiyorsanız emlakçınız ile veya evi satın alacağınız kişi ile görüşmenizde fayda var.

Evin Yaşı

Yeni İnşaatla veya sıfır bir daire ile ilgileniyorsanız bu önemsizdir. Ancak fiyat aralığınızdaki temel gereksinimleri karşılayan tüm evlere bakmak isteyebilirsiniz. Daha eski evler çekici bir karaktere ve fiyata sahip olabilir ve ayrıca daha fazla onarıma ihtiyaç duyar. Evi onarma ve yenileme zamanınız ve bütçeniz olduğundan emin olun.

Bina yönetmelikleri yıllar içinde değişir ve farklı kurallar altında inşa edilmiş evlere bakarken daha etkili bazı farklılıklar hakkında temel bir anlayışa sahip olmak iyi olur.

Fiyat

Ev bakmadan önce fiyat aralığınızı belirlemeli ve kredi için ön onay almalısınız. Tüm maliyetlerin mali durumunuzu nasıl etkileyeceğini düşünün ve fiyat aralığı ve ipotek ödeme konusundaki kararınıza bağlı kalın.

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Önemli Noktalar

Yukarıda belirttiğimiz hususlar dışında, ev alırken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar daha vardır. Şimdi bunlara maddeler halinde bir göz atalım.

-Alacağınız binanın bulunduğu zeminin sağlamlık ve bitmişlik durumunu, binanın yaşını, tapu ve ruhsatını, kullanım iznini kontrol edin. Yapı denetim firmasından bu konuyla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

- Banka kredisi ile alacaksanız banka kredisine uygun olup olmadığını öğrenin.

-Ev içerisinde onarım ve yenileme ihtiyacı var mı?

- Dairenin ısıtma sistemi ve ısıtma giderleri sizin açınızdan ne kadar uygun? Isınma için evde bulunan petek ve radyatör sayısı uygun mu?

-Geçmiş yıllara ait emlak vergisi, aidat gibi borçları var mı? 

-İnşaat halindeki bir ev alacaksanız müteahhit ne kadar güvenli ve geçmişte sattığı yapılar konusunda bir araştırma yapın.

- Binanın mimarı projesi yasal olarak onaylı mı? 

-Bina üzerinde proje dışında sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığına bakın. 

-Binanın içinde veya dışında herhangi bir depolama alanı var mı? 

-Yönetmenliğe uygun sığınak bulunuyor mu? 

-Beş kat üzerindeki binalarda asansör zorunluluğu vardır. Asansörün mevcut olup olmadığına bakın.

-Ev büyüklüğü alan sayıları ve ev içerisindeki depolama alanları yeterli mi?

-Gündüz yeteri kadar gün ışığı alıyor mu? 

-Binanın ihtiyaçlarınıza göre açık veya kapalı otoparkı, çocuk parkı var mı ve bahçe düzenlenmesi nasıl?

-Almak istediğiniz evin tapusunu kontrol edin. 

-Tapu tek kişinin mi veya birden çok kişi üzerine mi kayıtlı bunu öğrenin. 

-Mülk üzerinde herhangi bir ipotek veya haciz olup olamadığını kontrol edin.

-Binanın kat mülkiyeti ve kat irtifakı hakkındaki özelliklerini öğrenin. 

-Binanın yapım ruhsatı ve kullanım izni var mı? 

-Konut abonelikleri tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol edin. 

-Binada ticari amaç için ayrılmış dükkan ve depo gibi bölümler var mı?

-Alacağınız evin içerisinde oturmakta olan bir kiracı varsa kira sözleşmesini inceleyin.

-Binanın taşıyıcı sistemini araştırın. Taşıyıcı sistemin önceden herhangi bir onarımdan geçip geçmediğini kontrol edin.

-Bina yapımda kullanılan malzemelerin kalitesini ve deprem gibi olası bir afette ne kadar hasar alabileceğini öğrenmeye çalışın.

-Bina deprem yönetmeliğine uygun olarak mı yapılmış.

-Elektrik tesisatının gücü ne kadar. Elektrik kaçağı var mı?

-Alacağınız dairede yeteri kadar aydınlatma noktası ve priz var mı? Bulunan priz ve elektrik anahtarları çalışıyor mu? Ve prizlerde topraklama hattı bulunuyor mu?

Kablolu tv veya uydu yayını için gereken alt yapı bulunuyor mu?

-Dairenin manzarası ve ilerleyen zamanlarda kapanma olasılığı nedir?

- İşyeri ve okul gibi sürekli gitmeniz gereken bölgelere yakınlığı önemlidir. 

-Toplu taşıma araçlarına ulaşım mesafesi ne kadar? 

-Sağlık hizmetleri ve alışveriş yerlerine yakınlığı 

-Gelecek olan misafir ve ziyaretçileriniz için uygun park alanı var mı?

-Binanın güvenlik açısından aldığı önemler nedir? Güvenlik personeli, güvenlik kamerası, yangın alarmı ve yangın merdiveni vb.

-Binanın bulunduğu ortamın ses düzeyi yani çok gürültülü bir alanda mı bulunuyor. Pencereleri açtığınızda sizi çok rahatsız edecek bir gürültü kirliliği var mı?

-Binanın çevresinde çocuklar için vakit geçireceği uygun ve yeşil alan bulunuyor mu?

- Binanın ısı-ses yalıtımı ve izolasyonu yapılmış mı ve ne kadar iyi yapıldığı.

- Alacağınız dairenin duvar ve tavanlarını kontrol edin. Herhangi bir çatlak, nem ve küf oluşumu var mı. Bunlar sonradan size ciddi masraflar çıkarabilir.

-Kapı ve pencerelerin kalitesi ve yalıtımı nasıl?

-Balkon gibi alanlarda yeteri kadar su gider noktası bulunuyor mu? 

-Bina da su deposu ve jeneratör mevcut mu ? 

-Isınma için evde bulunan petek ve radyatör sayısı uygun mu?

Ev alırken bunlara dikkat ederseniz, alacağınız evde ilgili sonradan ortaya çıkacak bazı problemleri başta önlemiş olursunuz.

Sizde yeni bir ev satın almak istiyorsanız dogrufiyat.net adresinden sizin için en doğru eve ulaşabilirsiniz.



Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.