Doğa Evleri
Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?
Çatı tamir ve yalıtım
Evinizin çatısı, yapısal bütünlüğünü ve evinizi koruyan bir öneme sahiptir. Çatınızda oluşan herhangi bir sorun evinizi de etkileyecektir. Çatınızı onarmak veya değiştirmek biraz pahalı bir işlem olsa da mutlaka yapılması gerekir. Çatınızı onarırken veya yenilerken mutlaka ısı, ses ve su yalıtımlı malzemeler tercih edilmeli. Kaliteli malzemeler ile yapılan çatının dolayısıyla da kullanım ömrü uzayacaktır. Isı, ses ve su yalıtımlı çatılar faturalarınızda da tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Öncelikle çatı yapımında kullanılan kaplama malzemeleri inceleyelim
1. Kiremit çatı; Kiremitler; Kilden, arduvaz veya pişmiş topraktan yapılır. (Arduvaz: çatı örtücü, ince tabakalara kolayca ayrılabilen siyah taş). Kiremit eğilimli çatılarda kullanılır. Kiremitlerin çatı üzerine belirli bir sırayla dizilmesi ve farklı noktalardan birbirlerine monte edilmesiyle yapılır. Kiremit çatılarda kiremitlerin dizimi ve montajı oldukça önemlidir. Yanlış yapılan bir işlemde çatının koruyuculuğu kaybolacaktır.
Kiremit çatılar ülkemizde dayanıklılığı ve fiyatından dolayı tercih edilen çatı kaplama türdür. Düzenli bakım yapıldığı takdirde uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Kiremit çatılar; hava koşulları nedeni ile zamanla kırılabilir veya hasar alabilir. Buda su sızıntılarına neden olur veya şiddetli rüzgarlarda kiremitler yerinden çıkarak çevreye zarar verir. Bunun için kiremit çatıya çatı aktarma denilen işlem yapılmalıdır. Aslında ÇATI AKTARMA; çatının tümünün kontrol edilerek çatının yenilenme işlemidir. Çatı aktarma işleminin aralıkları bulunduğunuz bölgeye göre değişmektedir. Çok rüzgarlı ve yağışlı bir bölge de yaşıyorsanız 1 veya 2 sene de yaptırmak gerekir.
2. Sandviç Panel; İki ince metal arasına poliüretan veya taş yünü gibi dolgu malzemeleri doldurularak yapılan bir Çatı kaplama panelidir. Konutların yanı sıra genel olarak depolar, üretim tesisleri, mağazalar ve sosyal tesisler gibi alanlar da kullanımı birinci sıradadır.
Sandviç Panel Kaplama; Hızlı ve kolay montaj edilebilir. Kışın ve yazın ısı yalıtımı oldukça yüksektir. Ses yalıtımı da yüksektir. Çok farklı renk skalası bulunmaktadır. Ateşe dayanaklı bir ürün olduğundan yangın gibi durumlarda daha az hasar alır ve yangının büyümesini engeller. Birleşimi doğru ve düzenli yapıldığı takdirde hava ve su sızdırma gibi durumlar yaşanmaz.
Sandviç paneller sadece çatı kaplamasında değil, mekanların dış cep kaplamalarında da kullanılmaktadır.
3. Membran Panel; Genel olarak eğimi çok olmayan ve düz çatılarda kullanılır. Kesintisiz ve birleşim noktaları doğru yapıldığı takdir de nerdeyse bir ömür kullanılabilir. Çok nadir durumlarda hasar alır veya sızıntı meydana gelirse onarımı çok kolay ve uygundur.
4.Shingle (Şıngıl) Kaplama; Shingle çatı kaplama dayanıklılık ve ekonomik olmasından dolayı tercih edilen bir kaplamadır. Genel olarak eğimli çatılarda su yalıtımı için kullanılır. Esnek bir yapısı olmasından dolayı kötü hava koşullarına dayanaklıdır. Esnek ve hafif yapısı sayesinde çatı iskeletinin maliyetini de düşürür.
Şıngıl Çatı Kaplama, diğer çatı kaplama malzemelerinden daha esnek ve hafif bir yapıya sahiptir. Konstrüksiyona gereksiz yükler yüklemez. Kolay ve pratik bir şekilde montaj yapılır. Su yalıtım özeliğinden dolayı kolay kolay su sızıntıları gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Eğimli çatılara çok kolay uyum sağlar. İskelet maliyetini düşürür. Bir çok renk seçeneği mevcuttur. Uzun süre kullanım ömrü sunar.
5.Trapez Çatı Kaplama; Mukavemet, galvanizli ince sac veya alüminyumdan yapılan trapezli çatı kaplama; bütün iklim şartlarında kullanılabilir. Hem çatı kaplamasında hem de duvar cephelerde kullanılabilir. Trapez çatı kaplamanın en önemli özellikleri; ayrı bir yalıtım kaplaması gerektirmez. Çatlama, kırılma yapmaz ve bakıma ihtiyaç duymaz.
6. Ondüle Çatı Kaplama; Bitüm ile emdirilmiş elyafla reçine birleşimden yapılır. Reçine ile birlikte emdirilen renkler sabit kalır, solma yapmaz. Esnek ve dayanaklıdır. Hafif olduğundan çatıya fazla yük vermez. Su geçirmez. Çatlama, kırılma yapmaz ve ateşe dayanaklıdır. Üretiminde metal bileşenler kullanılmadığından korozyon olmaz .Ayrıca bir bakım gerekmez. Çürüme, küf ve mantar gibi sorunlarla karşılaşılmaz.
Çatı Tamiri Gerektiren Sorunlar
Çatı için gerekli kaplama ve malzemeler kalitesiz ve hatalı monte yapılmışsa çatının ömrü kısalacaktır.
Yağmur, kar ve rüzgar gibi hava koşullarından etkilenmesi sonucu sızıntılar küflenmeler ve çürümeler meydana gelir.
Daha çok ahşap çatılar da veya ahşap çatı iskeletlerinde zararlı canlılar büyüyebilir. Bunlarda çatıya zarar verecektir.
Dolu ve sert yağmur gibi hava koşullarından delinmeler ve çatlamalar meydana gelir.
Büzülme ve kabarma problemleri
Çatı bakım ve onarımı
Çatıların bakımı kullanılan panellere göre değişiklik gösterir. Yukarıda belirttiğimiz gibi bazı panel kaplamalarında bakıma ihtiyaç duyulmaz. Ama işi şansa bırakmamak için 2-3 senede bir çatı ustasından yardım alarak çatı kontrolü yaptırabilirsiniz. Bakım için en doğru mevsim bahar aylarıdır.
Çatınız da sızıntı, çatlak gibi sorunlarla karşılaştığınız da yine çatı panel kaplamasına göre işlem yapılacaktır. Bazı panellere onarım yapılabilirken bazı panelleri maalesef bütün olarak değiştirmek gerektir.
Çatı izolasyonu; eskiyen ve hasar alan çatılar için yenilemeye ihtiyaç duymadan püskürtme sistemiyle onarma işlemidir. Püskürtme ise poliüretan sprey ile yapılır.
Poliüretan Sprey Köpük Özellikleri
- Poliüretan köpük sprey hem ısı hem de ses yalıtımı için kullanılabilir.
- Bir kez uygulanması yeterli olur.
-Çürüme, küf ve koku yapmaz. Bakteri ve böcekleri barınmaz.
- Yüksek derecede ateşe dayanıklıdır. Ateş ile teması kesildiğinde kendiliğinden söner.
- Yapışma özelliği oldukça çok yüksektir.
-Korozyondan koruma sağlar.
-Kimyasal maddelere dayanıklıdır.
Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?
Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?