Duşakabin Model ve Özellikleri

Duşa kabinler artık herkesin banyosun da kullanmak istediği bir seçenek olmuştur. Peki neden duşa kabinleri kullanma ihtiyacı hissederiz.

Duşa kabinler artık herkesin banyosun da kullanmak istediği bir seçenek olmuştur. Peki neden duşa kabinleri kullanma ihtiyacı hissederiz.

Duşa kabinler banyo da yerden tasarruf sağlar ve daha şık bir görünümü vardır. Banyo yapıldıktan sonra tüm banyonun temizlenmesinden sizi kurtarır. Sadece duşa kabin içinin temizliği daha kolay olur. Duşa kabin sayesinde banyo yaptığınız süre boyunca sıcak suyun yaymış olduğu buhar ısısını daha küçük bir alanda muhafaza ettiği için üşümenize engel olur. Ayrıca banyo içerisinde bulunan çamaşır makinesi, banyo dolapları gibi su ve buhardan etkilenip zarar görebilecek  eşyalarınızın korunmasını sağlar.

Duşa kabin almaya karar verdiniz ve ne tür bir duş kabin alacağınıza karar veremediniz mi ? Bu yazımızda size banyonuz için seçeceğiniz duşakabin ile ilgili nelere  dikkat etmeniz gerekir ve hangi modeli tercih etmeniz gerekiyor yardımcı olmaya çalışacağız.

Öncelikle, Sağlığınız için duşakabin alırken  tercih ettiğiniz duşakabinin üretim malzemeleri mutlaka TSE belgeli ve garantili olmasına dikkat edin.

Duşakabinin  nasıl bir banyo da kullanılacağı önemlidir.

Ebeveyn banyosu için mi yoksa ana banyo için mi yaptıracaksınız. Çünkü ana banyo daha fazla kullandığını için, günlük darbelere ve çarpmalara daha dayanıklı olması gerekir. Daha küçük bir banyo için ise yerden tasarruf edebileceğiniz bir duşakabin seçimi yapmalısınız. 

Duşakabinin banyo içerisinde nereye monte edileceğine karar verirken, tabii ki önce yerden tasarruf yapılabilecek, temizliğini yaparken size kolaylık sağlayacak ve duşakabine girişin kolay olması gerektiği gibi noktaları unutmamanız gerekir. Eğer küçük bir alana yapılacaksa duvardan duvara tek sıra ( İki duvar arası) olan türleri tercih etmeniz sizin için en iyi seçenek olacaktır.

Duşakabin tipine karar vermenizin yanı sıra daha küçük detaylara da dikkat etmek gerekir.

-Duşakabin temizliğini daha kolay hale getirmek için, kolay açılabilen tekerleklere sahip sürgülü ve iki katlı duş kapılarının bulduğu bir model iyi olacaktır.

- Cam kalınlığı ve camın kolay temizlenebilir olması önemlidir. Günümüzde cam koruyucu, kireç ve su lekelerine dayanaklı nano teknolojik camlar mevcuttur. Evet bu tarz camlar diğer cam türlerine göre biraz daha pahalı olsa da, unutmayın ki sizi bir ömür duşakabin camının temizliğinde kolaylık sağlayacaktır.

-Duşakabin kapılarına takılan manyetik ve kendiliğinden kapanan contalar, daha iyi bir uyum sağlamak ve su sızıntılarını önlemek amacıyla önem arz eder.

-Gizli kapaklar ve şeritler daha kusursuz bir yüzey oluşturur ve duşakabinin sabitlenmesini gerektiren parçaları daha iyi gizler.

-Sürgülü ve çift kanatlı kapılar için, çok daha uzun süreli dayanıklı ve kolay kaymalarını, açılıp kapanmaları için yüksek kaliteli malzeme ve makaralara sahip olması gerekir. Plastik makaralar çabuk bozulduğu ve sık sık değiştirilmesi gerektiği için tercih edilmemesi gerekir.

-Duvar profilleri, çerçeveler ve duşakabin içerisinde kullanılacak mıknatıs, rulman, menteşe ve kulplar gibi aksesuarlar  paslanmaz krom kaplamadan olmalıdır. Kalitesiz aksesuarlar normalden çok daha kısa sürede bozulacaktır. Bu da size fazladan masraf çıkaracaktır.

-Duşakabin montajında kullanılan silikon ve fitil kalitesinde çok hassas davranmanız gerekir. Çünkü kalitesiz silikon ve fitiller zamanla koruyuculuğu kaybeder. Su sızınlarına, renk değişimlerine ve küf oluşumuna neden olur. Kimyasal temizlik ürünlerinden çok çabuk etkilenir. Duşakabin montajında bunların doğru kullanımı da önemlidir. Bu nedenle duşakabin montajını yaptırırken kullanılan silikon ve fitil kalitesini firmaya sorun ve bunları garanti kapsamına aldırın.

-Duşakabin profillerinde kullanılan hammaddenin kalitesine ve boyasına dikkat edin. Çünkü, profillerde kullanılan hammaddenin ve boyanın içerisindeki yabancı maddelerin oranı arttıkça profillerin ömrü kısalır ve kısa sürede boya  atmaları oluşur.

 Duşakabin Modelleri

- Yuvarlak Duşakabin Modeli;  Banyo içerisinde konumlandırılması çok zor olan bir model olduğu için seçenek arasında pek tercih edilmiyor. Yuvarlak Duşakabinler de duvarla temas bulunmaz. Çok geniş bir banyonuz varsa ve duşakabin arkasını da kullanmak isterseniz düşünebilirsiniz.

-Oval Duşakabin Modeli; Banyo içerisinde çok fazla yer kaplamadığı için; küçük ve dar banyolarda tercih edilen bir modeldir. Oval Duşakabin modelini, iki köşesi düz  duvara bitişik olarak konumlandırılır. Bu nedenle iki düz duvar arası ölçüleri birbirine eşit olmalıdır.

-Dikdörtgen Duşakabin Modeli; Genellikle büyük, geniş ve uzunlamasına alanı olan  banyolar için tercih edilebilir. Dikdörtgen duşakabin istenilen ölçülerde yapılabilmektedir. 

- Kare Duşakabin; En fazla tercih edilen duşakabin modelinden biridir. Her banyoya konumlandırılabilecek ve banyo alanınıza göre ölçülendirilebilecek bir seçenek olabilir.

- Beşgen Duşakabin; Daha küçük ve dar banyolarda yerden tasarruf için tercih edilebilir.

-Asimetrik Duşakabin;  Şekilsiz ve belirli bir ölçüsü bulunmayan banyolar için kullanılabilir.

-İki Duvar Arası Duşakabin; Küçük, dar, şekilsiz ve hatalı banyolar için iki duvar arasına konumlandırılan duşakabin modelidir.

-Köşe Duşakabin; Oval ve kare duşakabinler gibi yer tasarrufu sağlamak amacıyla; iki yanı köşe de olan bir modeldir.

Duşakabin İçin Kapı Çeşitleri;

Duşakabinler için 3 çeşit kapı seçeneği bulunmaktadır. Sürgülü, Boy Menteşeli ve Nokta Menteşeli

-Sürgü Kapılı Duşakabin; Sürgülü kapılar yer tasarrufu açından en çok tercih edilen kapı modellerindendir. Duşakabin raylarına rulmanlar tarafından oturtulur ve kapıların rahat hareket etmesini sağlar. Kaliteli ve krom kaplama rulmanlar tercih ederseniz kapının kullanım ömrü uzayacaktır.

- Boy Menteşeli Duşakabin Kapısı; Duşakabinde kullanılan cam veya mika panellerinin her tarafının çerçeve ile kaplanmış kapı modelidir. 

-Nokta Menteşeli Duşakabin Kapısı; Boy Menteşeli Duşakabin Kapısındaki gibi tüm profil kaplamasına yerine, sadece bir kaç noktaya menteşe konulur. Bu kapı modelini genellikle profilsiz ve sade cam duşakabin türlerinde kullanılabilir. İki duvar arası duşakabin modelinde genellikle Nokta Menteşeli Duşakabin kapısı kullanılır.

Duşakabin Profil Kaplamaları

-Akımsız Nikel Kaplama; Genellikle sürgülü duşakabin için kullanılmaktadır. Duşakabininiz için pürüzsüz bir görünüm sağlar.

-Siyah Krom Kaplama; Mat ve parlak seçenekler sunar. Görünümde şık ve daa modern bir tarz oluşturur.

-Sert Krom Kaplama; Aşınmaya ve darbelere daha fazla dayanıklılık gösterir. Duşakabin profillerinde ömrünü uzatır.

-Eloksal Kaplama; Renk çeşitliliği daha fazladır. 

Duşakabinler de Panel Çeşitleri

Cam Panel Duşakabin; Günümüzde en çok tercih edilen panel türüdür. Tamperli cam kullanılan cam paneller ,banyonuz da hem görünüm açısından modern ve şık bir hava katar. Hemde dayanıklılığı ve temizliği konusunda uzun bir kullanım ömrü sağlar. Tamperli camlar kırıldığında çok ufak parçalara bölündüğü için olası tehlikeleri engeller.

Mika Panel Duşakabin; Duşakabinin ilk çıktığı zamandan beri kullanılan paneldir. Genelde plastik cam olarak adlandırılır. Kullanım ömrü cam panellere göre daha düşüktür. Ama fiyat bakımından oldukça da uygundur.

Duşakabin Temizliği

Duşakabin ile ilgili bilgileri öğrendikten sonra en can alıcı nokta duşakabin temizliği nasıl yapılmalıdır ? sorusuna da değinelim. 

Banyo temizliğine öncelikle duşakabinden başlanmalıdır. Duşakabin temizliği banyo yaptıktan hem sonra temizlenirse buharla birlikte yumuşayan kireç ve kirlerin temizlenmesi sizin için daha çok hale gelecektir. Ve mutlaka her duş sonrası Duşakabinin Cam panelini temizlerseniz kireç ve su izi oluşumunu engellemiş olacaksınız. 

Duşakabin temizliğinde kesinlikle tuz ruhu ve kireç sökücü kullanmayın. Bu kimyasallar duşakabin camında çizilmelere ve silikon, fitil kullanılan alanlara zarar verecektir.

Duşakabin camlarında kireç ve su lekesi varsa, banyo için özel üretilmiş kireç ve su lekesi giderici sprey kullanın. Spreyi yüzeye sıkın ve bi süre bekleyin. Aynı işlemi duşakabinin diğer yerleri ve banyonun fayanslarında da uygulayın. Sprey bir süre bekledikten sonra, bulaşık süngerinin sert tarafıyla çok bastırmadan temizleyin. Sonra güzel bir şekilde durulayın. Duşakabin camlarını, aksesuarları ve armatürleri durulama işleminden sonra mutlaka kurulayın. Bu su lekesi oluşmasına engel olacaktır.

Önceden oluşmuş kireç ve su lekeleri için sirke ve karbonatın gücünü kullanabilirsiniz. Sirke ve karbonatı karıştırın ve yüzeye uygulayın. 20 dakika bekledikten sonra ovalayarak temizleyin ve durulayın. Sirke ve karbonat karşımı oluşmuş kireç ve su izlerini kaybedecek ve daha ışıltılı bir görünüm sağlayacaktır.

!  Önemli bir ayrıntıya da değinmeden geçmemek gerekiyor.. Duşakabin ve banyo da mutlaka duş kaydırmaz kullanımına özen gösterin. Su ve kaygan zeminin birleşimi sonucu bazı tehlikeli ve istemeyen sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle evde yaşlı ve çocuk varsa bu durum daha da önem arz etmektedir. 

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.