Doğa Evleri
Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?
Artık hemen hemen hepimiz bir arabaya sahibiz. Aramızın en önemli parçası da motordur. Oto motorunda herhangi bir problem olduğunda hemen oto tamir ustasına başvurmamız gerekir. Oto tamiri çoğu zaman hepimizin gözünü korkutan bir durumdur. Oto tamir ustasına gitmeden, arabamızda ki bir kaç küçük tamir ve bakım işlemlerini kendimiz yapabiliriz. Şimdi bu küçük oto tamir işlemlerine bir göz atalım.
1. Motor Yağ Değişimi
Motor yağ değişimini ne zaman yapmalıyız ?
Motor yağ değişim zamanı geldiğinde genellikle aracınızın gösterge panelinde size motor yağ uyarısı bulunan sinyal haber verecektir. Bu sistem bir aracın kat ettiği mil sayısını izler ve ayrıca aracın ne kadar zor sürüldüğünü algılar buna göre de yağ kalite ve seviyesini ayarlayarak siz bilgi verir. Motor yağı göstergesi aktif olduğunda zaman kaybetmeden motor yağ değişimini yapmanız gerekir.
Yağ seviyesinin kontrol edilmesi
Bazı yeni nesil araçlarda elektronik yağ monitörleri bulunmaktadır ve manuel kontrol için yağ seviye çubuğu bulunmaz.
Aracınız da yağ kontrol çubuğu varsa, aracınızı düz bir alana park edin. Aracınızı durdurun. Kaputu açarak yağ seviye kontrol çubuğunu bulun. Yağ çubuğunu motordan çıkarın ve üzerinde bulunan yağı bir bez ile temizleyin. Ardından seviye çubuğunu tekrar yerine sokun ve tamamen itin. Yağ kontrol çubuğunu geri çektiğinizde üzerinde minimum yağ seviyesi ve maksimum yağ seviyesini gösteren çizgiler yer alacaktır. Eğer yağ minimum çizginin altındaysa yağ eklemesi yapmanız gerekmektedir.
Yağ seviyesi kontrolünü yaparken yağın rengine de dikkat etmeliyiz. Yeni motor yağı genel olarak açık veya koyu altın rengine sahiptir. Zamanla ve kullanıma bağlı olarak renginde koyulaşma meydana gelir. Sıkla sıkla yağ kontrolünü yapan biri yağda ki renk değişimini hemen fark edecektir. Eğer yağ rengi çok koyu ise yağ değişim zamanı geldiğini bilmelisiniz. Ayrıca motor yağı hafif sütlü bir görünüme sahipse, motora soğutma sıvısından sızıntı olduğu anlamına gelebilir. Motor yağında herhangi bir metal parçası olup olmadığına da bakın, eğer yağ içerisinde metal parça ve pürüzlük hissederseniz bu motor hasarı olduğu anlamına gelir. Bu gibi durumlarla karşılaşırsanız vakit kaybetmeden oto tamir ustasına gidin.
2. Hava Filtre Değişimi
Hava filtresi, düzenli olarak kontrol edilmesi ve değiştirilmesi aracınızın performansını korumak için gereken önemli bir parçadır.
Hava filtresinin değişimi neden önemlidir ?
-Hava filtresi, küçük parçacıkların motora girmesini önler.
- Kirli veya eskimiş bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlandırabilir. Buda motorun daha fazla çalışmasına ve daha fazla yakıt tüketmesine neden olacaktır. Motor her litre yakıtı yakmak için 10.000 litreden fazla oksijene ihtiyaç duyduğundan, hava akışını kısıtlamamak gerekir.
- Kirlenmiş veya hasar almış hava filtresi, motora giden hava akışını azaltarak aracınızın hava ve yakıt dengesini değiştirir. Bu değişiklik buji ve egzoz emisyonları üzerinde sorunlarına neden olur.
- Ufacık bir parçacığın motora gitmesi sizin için büyük sorunlara yol açacaktır. Temiz bir hava filtresi, dış havadaki kiri ve kalıntıları yakalayarak yanma odasına girmesini önler buda motorunuzun ömrünü uzatır.
Hava Filtresinin Değiştirme
Herhangi bir hasar durumunda hava filtresini değiştirmelisiniz. Aracınızın mümkün olan en yüksek performansını korumak için en az 19.000 ve 24.000 km arasında bir değiştirmeniz önerilir.
Hava filtresi araçlarda genel olarak motorun üst tarafında bulunur. Burada bulunan hava filtre kutusunun kapağını açın ve eski filtreyi çevresinde bulunan lastikten çıkarın ve yeni filtreyi dikkati bir şekilde lastiğin içerisine yerleştirin.
3. Bujilerin Değişimi
Aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasını istiyorsanız bujilerin değiştirilmesi önemlidir. Peki neden, bujilerin motor içindeki hava ve yakıt karışımını ateşleyen bununla birlikte krank milini döndürmek ve aracı hareket ettirmek için gerekli enerjiyi sağlayan elektrik akışını oluşturur.
Bujileri Ne Zaman Değiştirmek Gerekir ?
-Bujiler araca ve üretici firmaya bağlı olarak 100.000 km' ye kadar kullanım ömrüne sahiptir.
- Aracınızı çalıştırırken sorun yaşıyorsanız
-Araç fazla yakıt yakıyorsa
- Hızlanmasında bir zayıflık hissediyorsanız
- Araç rölantideyken motordan sert ve değişik sesler geliyorsa
- Panelde motor simgesi çıkıyorsa, bujilerin değişim zamanı gelmiş olabilir.
Bujileri değiştirdikten sonra bu problemler devam ediyorsa mutlaka oto tamir ustasına aracınızı gösterin.
Bujilerin Değiştirilmesi
Öncelikle aracınızı düz ve çalışmaya yeterli bir alana park edin. Aracı kapatın ve motorun soğumasını bekleyin. Motor soğuduktan sonra kaputu açın. Negatif akü terminalini ayırın ve motor bölmesine giden 4 ve 8 telden oluşan bir kablo demetini bulun. Bujilerin yerini bilmiyorsanız aracınızın el kitapçığına bakabilirsiniz.
Bujileri ve telleri değiştirirken, kabloların karışmasını önlemek için doğru şekilde etiketlendiğinden emin olun. Bujileri yanlış takmanız, motorun düzgün çalışmasını ve oksijen sensöründe bazı problemlere yol açabilir. Kabloları karıştırmamak için kablolara etiket takabilir veya işaretleyebilirsiniz. Ayrıca, kablolarda çatlak veya herhangi bir hasar olup olmadığına da göz atın.
Buji pabuçlarını teker teker çıkarın. Bujileri çıkartmak için buji soketi olan cırcırlı lokma anahtarı kullanın.
Eski bujileri çıkardıktan sonra, kabloları kontrol edin. Kablo terminallerini kontrol edin ve terminalde biriken kalıntıları ince bir tel fırça yardımıyla temizleyin.
Yeni bujileri takmadan önce, bujilerdeki boşlukları kontrol edin ve doğru boşluk mesafesine ayarlamak için bir buji aralığı aracı kullanın. Yeni bujileri takmak için bir uzatma çubuğu ve buji soketi kulanın. Bujilerin takma işlemi sırasında bir zorluk yaşarsanız, bujiyi gevşetin ve tekrar deneyin. Bujileri elle sıktıktan sonra tork anahtarı kullanarak sıkın. Etiketlediğiniz veya işaretlediğiniz buji kapaklarını doğru bir şekilde takın. Motordaki ve çevresindeki tüm aletleri temizleyin.
Yeni bujileri taktıktan sonra aracı çalıştırarak test edin.
4. Egzoz Borusu Tamiri
Egzoz borusu, aracın çalışırken çıkarttığı yüksek sesi bastırır, ve motorun çalışması sırasında üretilen atık gazı dışarı atar. Egzoz da boru delinmesi, susturucu arızası gibi arızalar için oto tamir ustasına gitmek gerekir. Eğer aracın egzoz borusu yerinden çıkmış ve sallanıyorsa bunu kendiniz onarabilirsiniz. Egzoz borularını tutan ve sabit kalmasını sağlayan bazı parçalar zamanla işlevini kaybeder. Kolay bir şekilde bulabileceğiniz egzoz tutucu lastikleri değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.
5. Radyatör Bakımı
Radyatör, aracın motorunun soğutma sisteminin önemli bir parçasıdır. Aynı zamanda su veya soğutma sıvısının gelen hava ile soğutulan küçük tüpler arasında dolaşmasını sağlar. Soğutma sıvısı antifriz olarak adlandırılır. Antifriz, aşırı ısınmayı ve motor arızasını önlemek için motor tarafından üretilen aşırı ısıyı dağıtmaya yardımcı olur. Bu sıvı, sıcak motorun etrafında dönerek, ısıyı tekrar sirküle etmeden önce soğutulacak radyatöre hareket ettirerek metal parçaları soğutur.
Radyatör Temizliği ve Antifriz Değişimi
Radyatör temizliğine başlamadan önce motorun soğumasını bekleyin. Motor soğuduktan sonra radyatörde bulunan tahliye vanasını açın ve fazla suyun boşalmasını sağlayın. Radyatör vanasını kapatın. Radyatör kapağını açarak temiz su koyun ve ardından aracı çalıştırın. Çalışma süresi ortalama 10 dakika olmalıdır. Su ısındığı için tekrar kirlenecektir. Tahliye vanasını tekrar açın ve kirli suyu tahliye edin. Daha sonra antifriz ekleyerek radyatör temizlik ve sıvı değişimini yapmış olacaksınız.
Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?
Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?